Száraz november

Eddig jó, tehát teljesen száraz volt a november. Egy csepp eső nem jött.

Hülyülést félretéve azon gondolkoztam, hogy egyszerűen csak a divat kapta így fel ezt az egy hónapra vállalt alkoholmentességet, vagy okosodunk is? Jó volna ez utóbbiban hinni, ahogy egyértelműen látszik, a megmozdulás mind szélesebb körben jelenik meg.

Boldogabb helyeken persze már azon is gondolkodnak, hogy november, vagy január lehetne az igazi hónap, továbbá vizsgálják a száraz hónap hatását is. Nagyjából az látszik egyszerűbb következtetésnek, hogy egy ilyen hónap leszoktatásra (nyilvánvalóan) nem alkalmas. Mindenesetre akár sikerült, akár nem, aki felvette a kesztyűt az nagyobb mértékben vált képessé különböző szituációkban visszautasítani az alkoholt. Az egy hónapos absztinencia hatását a testre és a májra nem vizsgálták, ezzel kapcsolatban már régóta rendelkezésre áll elég sok okosság.

Aki viszont lemaradt a száraz novemberről megfontolhatja, hogy januárban, vagy egy másik időpontban nekifusson az ügynek. Azok számára viszont érdekes lehet az ajánlás, amit Dermot Corbett az „ivás abbahagyás ninjája” fogalmazott meg.

1. Értsd meg az alkohol nélküli jövő előnyeit, lehetőségeit és pozitvitását! Ez nagyjából végtelen. A megtakarított pénzen túlmenően nem kell tartani a másnaposságtól és attól, hogy vajon mit csináltam és mondtam tegnap este.

2. Hozd meg a döntést! Ne félj ettől! A fenti kilátások a megfelelő irányba fordítanak. Egyszerűen hozd meg a határozott döntést és irány a következő lépés!

3. Tűzd ki az időpontot! A döntés meghozatala után a kezdő napra kell tekintened. A jövőbeli pozitivitásokkal és a határozott döntéssel felfegyverkezve ki kell jelölni ennek a csodálatos utazásnak a kezdetét.

4. Oszd meg a döntést! Mondd el a barátaidnak és családtagjaidnak, hogy mire készülsz! Elájulsz, hogy mennyire támogatók lesznek. Elképesztően nagy erejű, ha pontosan kommunikálod, hogy mit akarsz. Lesznek, akik nem értenek meg. Ez is rendben van, mindaddig, amíg az utazás célja tiszta marad a tudatodban.

5. Naplózd a gondolataidat! Írj minden nap és jegyezd fel a nehéz mozzanatokat valamint azt, hogy hogyan jutottál túl ezeken! Térj vissza ezekhez menet közben! Minden eredményesen leküzdött nehézség határtalan erőt ad a következőn való túljutáshoz.

6. Élvezd az utazást. Nem találsz embert, aki megbánta, hogy elhagyta az alkoholt és az hiányozna neki. Sokkal jobban élvezik az életüket. Amint ez az élvezet nyilvánvalóvá válik, megszűnik a hiányérzeted, az életed határtalanul élvezetesebb lesz.

Száday Rezső
Life coach

Photo by Erik Mclean on Unsplash